Dragi prieteni ai baschetului,

Am onoarea și bucuria de a vă invita la un eveniment cu totul special pentru viitorul baschetului românesc și misiunea asumată de către Federația Română de Baschet spre a promova sportul în rândul școlilor, elevilor și profesorilor de educație fizică.

Draftul Jr. NBA România Sud – ceremonia care va deschide primul sezon al Ligii Jr. NBA România Sud – va avea loc în ”Arena de Baschet” (Bulevardul Basarabia 37-39, lângă sediul FRB), în data de 15 martie, începând cu orele 14:00, și va reuni copii, părinți, cadre didactice, legende ale baschetului românesc, invitați speciali și reprezentanți ai mass-media.

Astfel, după sezoanele organizate în Cluj și Timișoara, este rândul Capitalei să își pună amprenta pe o nouă ediție, prima din sudul României, una care va reuni instituții de învățământ din Argeș. București, Dâmboviția, Ilfov și Prahova.

Jr. NBA este un eveniment global, fundamental pentru promovarea baschetului, a valorilor sportului și a celei mai importante competiții din lume, care va avea ecou în sporirea numărului de practicanți în rândul elevilor români, competiția fiind dedicată copiilor din clasele I-IV și având un scop centrat la nivel de incluziune, fiind vorba despre echipe mixte.

În prefața startului competiției și a celor 136 de meciuri care vor avea loc până pe 1 iunie 2024, Draftul Jr. NBA România Sud reprezintă o sărbătoare a dragostei pentru baschet și momentul în care școlile înscrise vor afla ce echipe din NBA vor reprezenta în cadrul competiției și-n maiourile căror idoli vor avea șansa unică de a concura!

Mai mult, ne face plăcere să anunțăm că invitat special la acest eveniment va fi Ambasadorul Jr. NBA, pivotul sârb Vladimir Radmanovic, jucător cu 15 sezoane petrecute în NBA, finalist în 2008 cu Los Angeles Lakers și campion mondial cu naționala Iugoslaviei în 2002!

Vă așteptăm să fiți parte dintr-un nou capitol al poveștii JR. NBA România Sud, primul care va reuni 5 județe și peste 600 de participanți… din dragoste pentru baschet!

Cu prietenie,
Carmen Tocală
,
Președinte al Federației Române de Baschet

DESPRE JR. NBA ROMÂNIA

Jr. NBA League este programul oficial care oferă un mediu distractiv pentru copii, în care să învețe fundamentele și valorile jocului de baschet. Evenimentul se concentrează pe sprijinirea creșterii și îmbunătățirii experienței în baschet pentru copii, antrenori și părinți.

Jr. NBA România  este un parteneriat între National Basketball Association (NBA) și Federatia Română de Baschet. Programul Jr. NBA Leagues este organizat și supravegheat direct de către NBA și WNBA, obiectivul primordial fiind acela de a le oferi copiilor o experiență unică.

În România, această competiție este dedicată elevilor din ciclul primar (echivalentul claselor I-IV, sistem românesc), urmând a fi organízate meciuri de 4 sferturi a câte 8 minute, în care prezența unei fete pe teren este obligatorie.

În sezonul regulat, fiecare echipă va disputa 8 meciuri în cadrul Diviziei, iar cele mai bune 8 echipe ale Conferinței se vor califica în playoff.
Turneul Final va întruni cele mai bune două echipe ale fiecărei Conferințe, urmând ca învingătoarele semifinalelor din Est și Vest să se întâlnească în Finla Ligii Jr NBA România.

Toate cheltuielile aferente competiției Jr. NBA România Sud  vor fi suportate de către Federația Română de Baschet și NBA.

VLADIMIR RADMANOVIC, AMBASADORUL DRAFTULUI LIGII JR. NBA ROMÂNIA SUD

Cu 784 de meciuri în NBA, de-a lungul unei cariere excepționale care s-a întins pe durata a 12 sezoane, pivotul sârb, Vladimir Radmanovic (1980, 2.08 metri) este un nume de referință al baschetului ex-iugoslav și ne va onora cu prezența la Draftul Ligii Jr. NBA România Sud!

În 2001, Radmanovic și-a făcut debutul în NBA, îmbrăcând maiourile celor de la Seattle Super Sonics (2001-2006), Los Angeles Clippers (2006), Los Angeles Lakers (2006-2009), Charlotte Bobcats (2009), Golden State Warriors (2009-2011), Atlanta Hawks (2011-2012) și Chicago Bulls (2012-2013).

Campion Mondial cu echipa Iugoslaviei în 2002, Radmanovic a fost numit în echipa a doua ”All-Rookie” în 2002, iar cele mai bune rezultate le-a avut cu Los Angeles Lakers.

Alături de legendarul Kobe Byrant, invitatul nostru special a jucat Finala NBA în 2008, pierdută în fața celor de la Boston Celtics, și a făcut parte din lotul 2008-2009 care a cucerit titlul NBA pentru Los Angeles Lakers.  

În NBA, Radmanovic a marcat 5879 de puncte, adăugând 2784 de recuperări și 998 pase decisive.